Het is de kunst om precies voldoende materialen op voorraad te hebben. Om snel te kunnen leveren heb je echter wel een minimale voorraad nodig. Met het onderhouden, tellen en bewaren van voorraden ben je veel tijd, en daarmee geld kwijt. Met verschillende stock modellen wordt ingespeeld op verschillende behoeftes van organisaties. Dat is niet voldoende want de voorraden moeten nog steeds worden geteld.
Waarom voorraden tellen?
Elke actie in het magazijn moet te volgen zijn. Je wil weten wat de totale voorraad is, zodat je de waarde kunt bepalen. Het is van belang dat de voorraden actueel zijn. Alleen als je realtime inzicht hebt kun je ook effectief sturen en kun je als management knopen doorhakken.
Inventariseren kost tijd
Je voorziet je personeel van de juiste tools om de telling snel te kunnen uitvoeren. Je maakt gebruik van barcodes, chips, handscanners. Je zorgt ervoor dat het tellen en invoeren gecombineerd kan worden via de nieuwe softwareoplossingen. Dan nog kost het veel tijd om de voorraad van één gangpad in kaart te brengen. Nog steeds krijg je niet direct alle voorraadniveaus in kaart. Zou het niet ideaal zijn om dit te automatiseren en de belasting op het personeel te verkleinen?
Een drone kan zelfstandig navigeren en tellen
Het idee van Arox voor het automatiseren van dit telproces is een wereldprimeur. Door de inzet van drones via 5G-technologie, kun je in 15 minuten 800 pallets tellen. Daar is echter behoorlijk wat rekenkracht voor nodig en de drone moet zelfstandig kunnen vliegen. Hoe meer apparatuur je aan de drone toevoegt, hoe zwaarder, groter en duurder deze wordt. Arox kreeg samen met 5Groningen het idee om externe rekenkracht in te zetten bij het laten vliegen van de drones. Hierdoor kun je met kleinere drones werken en zijn de kosten lager.
Innovatie
“Wij zien innovatie als het oplossen van een probleem dat er vandaag de dag nog niet is”, aldus Bruining. “Als Arox hadden we in eerste instantie niet gelijk gedacht aan 5G. Met 4G of wifi is het echter niet mogelijk is om indoor een drone zelfstandig door gangpaden te laten vliegen. Dankzij 5G kunnen we gebruikmaken van kleine, wendbare en betaalbare drones. Bovendien zorgen we met 5G voor een uniforme oplossing die losstaat van de infrastructuur van bedrijven.”
Pilot en partners
Arox Smart Technologies – Zusterbedrijf van Arox Logistics heeft samen met een aantal samenwerkingspartners een pilot gedraaid waarmee een drone via videobeelden de voorraad telt. Deze pilot draait op het 5G-netwerk van 5Groningen. Dit netwerk is beschikbaar gesteld door het Agentschap Telecom. VodafoneZiggo heeft er samen met TNO en Ericsson voor gezorgd dat de technische verbinding via een indoor 5G is gerealiseerd. VMware/Dell EMC hebben het Telco Cloud Platform beschikbaar gesteld. Daarop biedt TNO een van de nieuwste 5G-core netwerken met virtuele netwerk functies (VNF), zodat de verbinding met videodata rechtstreeks naar de besturingsapplicatie van de drone loopt. Via de Rijksuniversiteit Groningen is een kleine computer gebouwd die zorgt voor autonome besturing van de drone via het 5G-netwerk.
Wil je meer weten over Arox Smart Technologies, neem dan contact op met Arno Bruining
Fotograaf: Thomas Oosterloo
Bron: VodafoneZiggo