Throw-back balansen
Tijdens de jaarwisseling wist je als magazijnmanager wat er de komende weken op de to-do list stond. Balansen; tellen, tellen en weer opnieuw tellen. Wanneer je was afgeleid of er een fout werd geconstateerd, kon je weer overnieuw beginnen. De voorraad van een magazijn werd vaak in de eerste week van het nieuwe jaar geteld. In die week werden alle medewerkers opgetrommeld om mee te tellen. Vaak was het een gezellige boel. De administratieve medewerker stond naast de magazijnmedewerker met een kladblok (van dat grauwe papier). Samen waren ze met de lijst van voorraad, de bakjes die in de stelling stonden te tellen. De magazijnen waren toen niet zo groot. Als er al 10.000 artikelen in het magazijn lagen dan was er al sprake van een behoorlijk magazijn. Na zo’n ‘balansweek’ werd de dag afgesloten met een borrel en lekkere hapjes. Wat nog geteld moest worden, werd door de magazijnmedewerker gedaan, maar het grootste gedeelte was alvast klaar. Vele medewerkers uit de logistieke sector zullen zich in deze werkwijzen van vroeger herkennen.
Vooruit kijken
De tijden zijn veranderd. Door de digitalisering en automatisering worden de voorraden in het magazijn dagelijks bijgehouden. Er is veel veranderd op logistiek gebied. Deze veranderingen hebben ertoe bijgedragen dat magazijnen veel groter zijn geworden en dat de naam magazijn niet meer voldoet. Een opslag met voorraden van over de 350.000 verschillende artikelen heet nu een distributiecentrum. De logistieke aan- en afvoer is zo groot dat het vroegere tellen – met kladblok en voorraadlijst – niet meer mogelijk is. Het is simpelweg te veel. Distributiecentra vragen om innovatieve warehousemanagement oplossingen.
Meten is weten
Met de grootte van de voorraden wordt het beheren steeds belangrijker en complexer. Want elk artikel dat onopgemerkt in het magazijn ligt is verlies aan kapitaal, omdat het niets opbrengt. Door te werken met software waarbij de voorraden goed worden geregistreerd is er meer inzicht. Levert ieder artikel omzet op? Weet je precies welke artikelen de snellopers zijn? Wat moet op voorraad moeten blijven? Je weet welke artikelen geen goede omzet opleveren en welke artikelen je uit het assortiment moet halen. Meten is weten.
Tellen, tellen en nogmaals tellen…. De uitdaging voor de magazijnmanager die streeft naar een kloppende voorraad.
Innoveren een slimme bril
Met software die volledig afgestemd is op het logistieke proces is dit een realistisch beleid. En de ontwikkelingen, om het proces nog beter te optimaliseren, staan niet stil. Om te innoveren is er voor de magazijnmedewerker een slimme bril ontwikkelt die het orderpikken efficiënter maakt. De bril scant de artikelen en er hoeven geen lijstjes meer afgevinkt te worden. De tijdwinst is enorm.
Nieuw: Voorraden tellen met drones
Ondanks dat de software veel informatie geeft over de voorraden neemt het tellen nog veel tijd in beslag. Handmatig wordt nog veel geteld om exact te weten of de digitale voorraad klopt met de werkelijke voorraad die op de pallet staat. Met de nieuwste ontwikkeling van een drone kan er sneller gewerkt worden. Deze drone is voorzien van een camera die de beelden rechtstreeks naar een edge computer stuurt en zo kunnen de voorraden snel en efficiënt geteld worden. In het ontwikkelproces bleek wifi niet efficiënt genoeg, mede ook door de vertraging van metalen stellingen. Door gebruik te maken van 5G is het verwerken van de gegevens beter mogelijk. Wanneer de voorraden, die geteld zijn door de drone, niet overeenkomen met de informatie in het systeem hoeft een magazijnmedewerker alleen die pallets nog handmatig te tellen. Minder pallets die handmatige gecontroleerd moeten worden.
Wanneer kunnen we dit gaat uitrollen?
De eerste testen zijn veelbelovend maar nog niet alle testen zijn 100% goed. Het proces is complex en je wilt een zeer betrouwbaar systeem op de markt brengen. Vanuit de markt worden er al vragen gesteld wanneer het systeem uitgerold gaat worden. De verwachting is na de zomer 2021 en is mede afhankelijk hoe snel 5G landelijk wordt uitgerold. Want het huidige 4G-plus net is nog niet sterk genoeg voor het uitrollen van deze manier van tellen.
Inmiddels wordt er hard gewerkt om landelijk 5G uit te rollen en op Europees niveau aan het ontwikkelen van 6G. Het is een kwestie van tijd en een prachtige uitdaging voor de ontwikkelaars om het mobiele netwerk op te schalen naar 1 Terabyte voor het versturen ontvangen van data.
Op de hoogte blijven van de nieuwste innovatieve ontwikkelingen van Arox? Volg ons dan op LinkedIn. Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op.